VPRAŠAJ STROKOVNJAKA

Vsi odgovori

Cenjen strokovnjak! Star sem 32 let in športno aktiven. Po poklicu sem gozdni inšpektor, tako da vsak dan veliko hodim po hosti. Kako se naj znebim pivskega trebuha? Obstaja kak ta vaš prašek? Jaz bi to dal v mleko, če je možno. LP!

Pozdravljen Štefan,

Ja, pivski trebuh je trdovratna a ne neodstranljiva zadeva – marsikaterega smo že eliminirali :) , se je pa treba zadeve lotiti sistematsko. Žal hoja še zdaleč ne...

Pozdravljen Štefan,

Ja, pivski trebuh je trdovratna a ne neodstranljiva zadeva – marsikaterega smo že eliminirali :) , se je pa treba zadeve lotiti sistematsko. Žal hoja še zdaleč ne bo dovolj in tudi prašek (še posebno v mleku) ne obstaja, ki bi te na enostaven način odrešil trebuha. Lahko vam predlagam le beljakovinski prašek kot nadomestilo/dodatek obroka, s tem bi zmanjšal skupni kalorični vnos, kar pa je prvi pogoj za izgubljanje maščobnih oblog (v kolikor želimo izgubiti maščobne obloge moramo doseči negativno energijsko bilanco ali po domače manj pojesti kot porabimo). Kar potrebujete je natančen prehranbeni plan in kvaliteten ciljno usmerjen trening v kombinaciji s hojo ali tekom po hosti (po možnosti v klanec :) ).

Štefan oprostite za pozen odgovor !

Srečno ;)

Lp!

Jan.

Odgovoril

Anže Avbelj

Osebni trener

Živijo, zanima me, v kolikšnem času menite, da se mi bodo pokazali rezultati ( zmanjšati obseg,oblikovati stegna) s sobnim kolesom (stoječim), z vajami za noge ter počepi z utežjo. Pričela sem pred tednom z vajami, treniram 3x na teden po 30 min . LP

Živjo Maša,

za natančnejši odgovor bi potreboval več informacij o tvojem začetnem stanju, tako pa lahko povem le, da naše stranke izgubljajo od 0, 5 do 1kg na teden.
...

Živjo Maša,

za natančnejši odgovor bi potreboval več informacij o tvojem začetnem stanju, tako pa lahko povem le, da naše stranke izgubljajo od 0,5 do 1kg na teden.
 Predlagam, da na teden opraviš tri  intenzivne treninge za moč (počepi, sklece, izpadni koraki, skleki ... ), izberi predvsem kompleksne vaje, ki vključujejo večje mišične skupine, saj bo tako poraba energije veliko večja. Trening moči zaključi z 20 minutno intervalno vadbo na sobnem telesu, kar pomeni, da 1 minuto poganjaš na max, 1 minuto pa počasi. Dvakrat tedensko pa izvajaj dlje časa trajajočo aktivnost (vsaj 45 min) nižje intenzivnosti (hoja v klanec, kolesarjenje, pogovorni tek). V kolikor nisi seznanjena s pravilno tehniko izvedbe vaj, ti svetujem, da si poiščeš strokovno pomoč, saj boš tako prihranila veliko energije, časa in tudi možnost poškodb bo močno zmanjšana. Seveda pa brez urejene prehrane ne bo šlo. Žal  bo verjetno vadba 3x 30 minut na teden premalo. Pazi na dovolj veliko intenzivnost pri vadbi, saj je le ta ključna za uspeh. Predlagam ti, da si prebereš še članek na spodnjem linku, kjer so opisane osnove oblikovanja telesa: http://nanox.si/mediji/2011021713223976/.

Maša oprosti za pozen odgovor !

Lep športen pozdrav, Jan K.

Odgovoril

Anže Avbelj

Osebni trener

Pozdravljeni! Mene zanima, kaj naj bi jedel, ko bom začel fazo definicije? Ukvarjam se z športom 10 let, fitnes, Muaythai, tek, probam vse kar je z športom povezano. Sedaj sem star že 30 let in opažam, da regeneracija ni več tako dobra kot je bila nekoč, kar pa je največji problem težko izpeljem program definicije, ker sem se naveličal jesti iste stvari. Običajno sem si kupil topilec maščob, zjutraj začel z kosmiči, drug obrok kako polnozrnato štručko in pršut nato pišančje meso na žaru, tuna, proteini, glutamin in bolj kot ne živim samo od tega, ko sem na definiciji, mogoče so še kake druge vrste ribe zraven (orada, losos občasno, ker je drag). Zanima me, kaj bi še lahko jedel, da bi malo popestril jedilnik. Hvala za odgovor in upam, da nisem zakompliciral preveč.

Pozdravljen,

deloma je v fazi definicije izbira živil odvisna od diete, ki jo izbereš. Izbira živil je precej pestra, žal pa priprava zahteva svoj čas. Najkvalitetnejše je belo meso in...

Pozdravljen,

deloma je v fazi definicije izbira živil odvisna od diete, ki jo izbereš. Izbira živil je precej pestra, žal pa priprava zahteva svoj čas. Najkvalitetnejše je belo meso in bela riba, jedilnik pa si lahko popestriš tudi z rdečim mesom, skuto, jajci (lahko tudi kakšno celo), lignji, tuno, piščančja prsa (salama), vitki som, kvalitetnim beljakovinskim praškom ... – veliko je odvisno od same priprave hrane. Uporabi različne začimbe, omake (pazi, da nimajo sladkorja) predvsem pa uporabljaj zelo veliko različne zelenjave . Ne pozabi na nenasičene maščobe – dodaj olivno in laneno olje, ter oreščke (mandeljne, lešnike). Od dodatkov pa priporočam predvsem beljakovinski izolat, BCAA in glutamin.

 

Se opravičujem za pozen odgovor !

Lep športen pozdrav in srečno ;)

Jan K.

Odgovoril

Anže Avbelj

Osebni trener

Lep pozdrav. Ukvarjam se z rokometom in sem si na vsak način želel pridobiti kilograme. Sedaj je ta cilj dosežen, ampak so se ti kg. malo preveč ˝obesili˝ na trebuh. S kakšnim treningom in prehrano bi maščobo pretvoril v čisto mišično maso, saj ne bi rad izgubil preveč kilogramov.

Lepo pozdravljen. Če se najprej usmeriva v trening, bi ti svetoval uporabo različnih načinov treninga. Izvajaš lahko treninge za moč, z manjšim številom ponovitev ter večjo obremenitvijo ob koncu treniga vkjučiš še...

Lepo pozdravljen. Če se najprej usmeriva v trening, bi ti svetoval uporabo različnih načinov treninga. Izvajaš lahko treninge za moč, z manjšim številom ponovitev ter večjo obremenitvijo ob koncu treniga vkjučiš še aerobni trening na kolesu, tekaču ... Z aerobni treningom začni postopno 15 min in nato iz tedna v teden povečuješ količino (20-30-40min) kot tudi obseg (2-3-5x na teden), intenzivnost naj bo okoli 65% glede na tvoj tvoj Max FS. Nizkointenzivni aerobni trening lahko izvajaš tudi na tešče, prau tako tukaj upoštevaj načelo postopnosti pri količini, trajanju ter obsegu vadbe. Priporočljivo je tudi izvajanje visokointenzivnega HIIT treniga (sprinti v intervalih), katerega pa ne smes izvajati na tešče. Več o različnih načinih treninga si lahko prebereš na forumih. Prau tako lahko treniraš na način z večjim številom ponovitev ter manjšo obremenitvijo, pri posamezni seriji pa lahko vkjučiš tudi drop sete, super sete, negativne sete, različne kombinacije vaj ter krožne treninge. Prau tako je po takšnem treningu priporočljiv aerobni trening.
Glede hrane bi ti lažje svetoval, če bi okvirno vedel kakšnen je tvoj trenutni kalorijski vnos, ter poraba. Glede na to, da bi rad porabil pridobljeno maščobo moraš poskrbeti da boš v kalorijskem deficitu, kar pomeni, da boš moral porabiti večjo količino kalorij, kot jih boš zaužil. Pazi na ustrezno izbiro živil, poslužuj se bolj kompleksinh ogljikovih hidratov (polnozrnati,divji ali basmati riž, pira, kamut, amaranth, prosa, polnozrnate testenine ... ) pravo mero beljakovin (piščanec, puran, goveje meso, ribe, sojin tofu ... ) ter maščob (ekstra deviško olje, različni oreški ... ) upoštevaj pravilno razmerje pri samemm vnosu, priporočljiva pa je tudi uporaba različni dodatkov k prehrani za bolšo regeneracijo (whey isolate, omega 3, vitamini/minerali). Za hitrejšo kurjenje maščob lahko konzumiraš različne fatburnerje, ki so trenutno na trgu. Pri prej omenjenem teku na tešče, pa bi ti svetoval, da pred samim začetkom teka konzumiraš uporabo dodatka BCCA, to so esencialne aminokisline, katere preprečujejo katabolizen (razgradnjo mišič) ter povečujejo anabolizem (mišično rast), zato je ta dodatek še kako pomemben tako pri nizkointenzivnih kot tudi visokointenzivnih treningih.

Upam da si z odgovorom dobil željene informacije,
Lp, Jan

Odgovoril

Anže Avbelj

Osebni trener

Lep pozdrav. Ker se bom kmalu vpisal v fitnes me zanima, ali mi lahko poveste kakšen program za vaje ? Bil bi zelo hvaležen, hvala!

Jure pozdravljen, lažje bi bilo če bi malce bolj defniral v kakšnem stanju pripravljenosti si. Če si v samem začetku ukvarjanja s fitnesom bi ti svetoval, da bi si za kakšno uvodno...

Jure pozdravljen, lažje bi bilo če bi malce bolj defniral v kakšnem stanju pripravljenosti si. Če si v samem začetku ukvarjanja s fitnesom bi ti svetoval, da bi si za kakšno uvodno uro v fitnesu vzel trenerja, da bi te poučil o pravilnem izboru ter pravilni izvedbi vaj. V nasprotem primeru pa bi ti kot prvo svetoval, da pri sami izbiri vaj paziš na postopnost izbora vaj. To pomeni, da v samem začetku, če govoriva o počepih, ne boš začel s prostimi počepi z utežjo, ker trup še ni dovolj utrjen ter tudi tehnika giba še ni osvojena, to pa pomeni večjo možnost za nastanek poškodb. Vaje naj si sledijo v zaporedju: nožna preša, počep na vodilih in kot zadnje še počepi z utežmi. Tudi pri izboru vaj za druge mišične skupine upoštevaj to načelo. Vaj naj si sledijo od lažjih k težjim ter izbor vaj naj temelji bolj na kompleksih vajah. V posamezni vadbeni enoti izvajaj vaje za celotno telo, lahko začneš za različnimi krožnimi treningi ali kakšno obhodno vadbo s postajami, na posamezni postaji pa izvajaš vajo za posamezno mišično skupino(biceps, prsa, hrbet ... ).Tudi količino treninga postopno povečuj, v prvem mesecu treniranja lahko začeš s tremi treningi na teden, nato pa postopno povečuj.

V primeru kakršnihkoli nejasnosti pa me lahko ponovno kontaktiraš.

Lp, Jan

Odgovoril

Anže Avbelj

Osebni trener

Živjo :) Želel bi imeti 6 pack, pa me zanima glede na to, da vaje delam redno, kaj mi svetujete glede prehrane ? Hvala :)

Pozdravljen!

Ob rednih treningih (kardio in vaje za moč, več ponovitev) je potrebna uravnotežena prehrana. Moraš jesti 5-6x na dan po malem, da se telo navadi ter pospeši metabolizem. Moraš zmanjšati...

Pozdravljen!

Ob rednih treningih (kardio in vaje za moč, več ponovitev) je potrebna uravnotežena prehrana. Moraš jesti 5-6x na dan po malem, da se telo navadi ter pospeši metabolizem. Moraš zmanjšati vnos ogljikovih hidratov (če že, potem jej kompleksne OH - polnozrnat riž, durum testenine, ajda, pira ... ) in maščob. Predlagamo več zelenjave. Seveda moraš piti tudi dovolj tekočine (voda, zeleni čaj ... ).

Kako do izklesanih trebušnih mišic je tudi glavna tema v naši 1. številki fitnes magazina. Nahaja se na naslovni strani, okence brezplačni priročnik.

 

Če so kakršnekoli nejasnosti sem na voljo.

 

Športen pozdrav!

Odgovoril

Anže Avbelj

Osebni trener

Pozdravljeni, že vse življenje se ukvarjam s športom, zadnje čase pa se tudi redno zahajam v fitnes. Ne želim shujšati, želim spremeniti način življenja, utrditi postavo. Probem je, da imam zelo rada oh-je in ne beljakovinske hrane. Trudim se, da zaužijem kar se da beljakovin, vendar se nekako prisilim, da jih jem. Ko že držim kakšna 2 tedna in že vidim spremembe na telesu, se zgodi to, da se nekje izgubim in začnem jesti vse ... Izgubim nadzor, ne zaužijem popolnoma nič zdravega. In takšen občutek traja več dni skupaj in jem nekontrolirano. Pa v tistem času nimam zelo strogega jedilnika, tudi količinsko pojem dovolj. Zanima me, kako naprej, kaj naj naredim, ko me zagrabi ta napad po hrani, kaj storiti glede prenajedanja, kako naj preprečim ponavljanja. Vem, da je vse v glavi in da morem sama v sebi poiskati razlog za moje blokade. Vendar upam da mi bote znali svetovati. Lp :)

Pozdravljena Petra, iz vsega povedanega mislim, da je problem v tem, da je strogost jedilnika odločilnega pomena. Poskušaj postopno zmanjševati in omejevati določene količine neustrezne prehrane, ker navado velika večina dobi jedilnik,...

Pozdravljena Petra, iz vsega povedanega mislim, da je problem v tem, da je strogost jedilnika odločilnega pomena. Poskušaj postopno zmanjševati in omejevati določene količine neustrezne prehrane, ker navado velika večina dobi jedilnik, katerega se drži 14 dni, nato pa začene počasi posegati po nazaželjenih stvareh. V samem štartu lahko poskusiš tudi na način, da se vsaki sedmi dan nagradiš s kakšno zdravo sladico, ki si jo sama pripraviš. Ampak bodi pri sami količini zelo previdna, da te ne zanese in iz enega obroka nastane celodnevo nažiranje. Kot pa si že sama rekla, ima pri tem kjučno vlogo tvoja odločnost ter zastavljen cilj. Vedno se vprašaj, ko želiš nekaj pojest: "ali to resnično rabim ali si tega samo želim¨". V skrajnih primerih, ko te zagrabi lakota pa jo lahko potešiš s tem, da popiješ kakšen čajček, kozarec vode, kavico ali pa si enostavno narediš skledico solatke:)

Upam, da sem ti z odgovorom pomagal, v nasprotem primeru pa me lahko ponovno kontaktiraš.

Lp, Jan

Odgovoril

Anže Avbelj

Osebni trener

Pozdravljen, zanima me kaj moram jesti in kako trenirati, da pridobim na mišični masi. Hvala!

Pozdravljen, če se kot prvo usmeriva v trening, bi ti priporočal, da v tedenski plan treningov vključiš 3 do 5 treningov/teden, odvisno od treniranosti. Posamezna vadbena enota oziroma trening naj vključi samo...

Pozdravljen, če se kot prvo usmeriva v trening, bi ti priporočal, da v tedenski plan treningov vključiš 3 do 5 treningov/teden, odvisno od treniranosti. Posamezna vadbena enota oziroma trening naj vključi samo eno do dve mišični skupini (npr: prsa+trebuh). Obseg vaj za posamezno mišično skupino naj bo od 3-5 vaj, število ponovitev v seriji naj bo od 6-8 ponovitev, število serij pa od 3-4 z odmorom  med serijami do 2 minuti. Za mišično mase je torej treba trenirati z velikimi obremenitvami. To je samo ena izmed metod za povečanje mišične mase, lahko pa uporabljaš tudi druge metode kot so piramidna metoda ... več o metodah vadbe si lahko prebereš na forumu. Glede hrane pa glej, da si v manjšem kalorijskem suficitu, kar pomeni, da količina zaužitih kalorij presega količino porabljenih kalorij, pri tem bodi pazljiv, da postopno povečuješ količino zaužitih kalorij. Bodi pozoren kako se telo odziva na trenuten vnos hranil, v primeru, da ne pridobiš na teži, lahko povečaš vnos za 10%, če pa pridobivaš maso prehitro in opaziš, da je večji delež tudi v maščobnem tkivu, zmanjšaj vnos za 5 %. Pri tem bodi pazljiv na ustrezno razmerje beljakovin, ogljikovih hidratov ter maščob. Čim večji delež kalorij zaužij s trdo hrano, tretjino kalorij pa lahko zaužiješ tudi z različnimi proteinskimi, ogljikohidratnimi ter ostalimi dodatki (whey, maltodekstrin, omega 3, bcca ...). Za kvalitetno mišično maso pa se med drugim izogibaj nezdravi prehrani (ocvrta hrana, sladkarije, čipsi ...). Različne primere jedilnikov najdeš na forumu, na podlagi katerih si lahko sestaviš svoj okvirni jedlnik.

V primeru kakršnih koli vprašanj pa me lahko ponovno kontaktiraš,

Lp, Jan

Odgovoril

Anže Avbelj

Osebni trener

Pozdravljeni, imam približno 8 kg preveč, pa tudi koža ni več čisto elastična. Zanima me, v kolikem času lahko izgubim te kilograme (na zdrav način). Hvala in lep pozdrav! Eva

Pozdravljena Eva!

Za čisto natančen odgovor bi potreboval več podatkov. Iz izkušenj pa menim, da če boš nekaj mesecev pridno (in pravilno) trenirala ter pazila na prehrano, bi morala doseči željeni...

Pozdravljena Eva!

Za čisto natančen odgovor bi potreboval več podatkov. Iz izkušenj pa menim, da če boš nekaj mesecev pridno (in pravilno) trenirala ter pazila na prehrano, bi morala doseči željeni cilj (izguba 8kg).

Lp!

Odgovoril

Anže Avbelj

Osebni trener

Zivjo! Sam sem na dobri poti da dosezem zeleno telesno tezo (izgubiti moram se 10kg) hkrati pa bi tudi rad ojacal misice. Trenutno po treningu spijem beljkovinski shejk. Dobil pa sem tudi nasvet da bi zraven se zmesal eno merico ogljikovih hidratov. Kaksno je tvoje mnenje glede OH, glede na to da je moj primarni cilj izguba kilogramov?

Živjo,

Načeloma istočasno pridobivati na mišični masi in izgubljati maščobo ne gre, samo mišično moč pa je možno povečati.
Oh po treningu so dobrodošli saj so ključni za obnovo...

Živjo,

Načeloma istočasno pridobivati na mišični masi in izgubljati maščobo ne gre, samo mišično moč pa je možno povečati.
Oh po treningu so dobrodošli saj so ključni za obnovo izpraznjenega glikogena in po intenzivnem treningu ne bi smeli biti problem, bi pa za natančnejši odgovor moral natančneje poznati tvoj način hranjenja in čas treninga.

 

lp, Anže
 

Odgovoril

Anže Avbelj

Osebni trener

VPRAŠAJ STROKOVNJAKA

Izberi komu želiš poslati vprašanje ter izpolni obrazec.

Anže Avbelj

Osebni trener

Jan Kovačič

Kondicijski trener

Peter Bukovnik

Strokovnjak za prehrano

HEY! SPREJMI NAŠE PROTEINSKE PIŠKOTKE

Piškotki ti omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dajo pomembne podatke za izboljšanje spletne strani. Več o piškotkih

OK