Obvestilo o piškotkih glede na Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki jih uporablja spletni portal Fitnes.si

Kaj so piškotki?
Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, saj je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati promet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike.
Piškotek običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
  • življenjsko dobo piškotka;
  • vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to spletnemu mestu lahko v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Piškotek lahko prebere in uporablja le strežnik, ki je poslal piškotek.
Uporaba piškotov je ustaljen postopek na večini spletnih mest. Standardne nastavitve brskalnika omogočajo uporabo piškotov. V kolikor se z njihovo uporabo ne strinjate, spremenite nastavitve brskalnika tako, da bo sprejemanje piškotov onemogočeno, vendar to lahko omeji zmožnost vaše komunikacije s spletnim mestom.
Piškotke lahko odklonimo ali izbrišemo z ustreznimi nastavitvami iskalnika. Vendar pa se v tem primeru lahko zgodi, da vseh funkcij naše spletne strani ne bo mogoče uporabljati. Prejete piškotke lahko kadarkoli izbrišete z orodji vašega brskalnika. Piškote uporabljamo izključno z namenom, da bi spletno mesto optimizirali in prilagodili vašim željam.

Kako upravljati s piškotki?
Vsi spletni brskalniki v osnovi omogočajo spletnim stranem, da uporabljajo piškotke. Uporabnik pa ima možnost, da spletni brskalnik prilagodi po svojih željah. To pomeni, da lahko upravlja tudi s piškotki ali celo onemogoča njihovo uporabo. Tukaj svetujemo veliko mero previdnosti, saj z nastavitvami trajnega onemogočanja shranjevanja piškotkov v vašem spletnem brskalniku, večina spletnih strani ne bo delovala pravilno. Praktično nemogoče bo opraviti spletni nakup (spletna stran si ne bo zapomnila, katere izdelke ste dodali v košarico) in tudi na Facebook-u se boste za vsako malenkost morali vedno znova prijaviti.

Kakorkoli, če želite upravljati s piškotki v svojem spletnem brskalniku, smo za vas poiskali navodila za vse najbolj popularne brskalnike. Za ogled kliknite na povezavo ob ustreznem brskalniku:

Piškotki, ki jih uporablja portal Fitnes.si
Naš portal je vaš portal, zato želimo, da razumete, kako deluje in kaj vse je potrebno za nemoteno delovanje. Na spletnem mestuFitnes.si.si uporabljamo različne vrste piškotkov. V vašem brskalniku so lahko shranjeni nekateri od piškotkov, opisanih spodaj, ali vsi izmed naštetih. Piškotke si lahko ogledate in jih upravljate v brskalniku (to morda ni mogoče v brskalnikih za mobilne naprave).

Fitnes Credentials
Piškotek za avtentikacijo uporabnika, ki je potreben, da si spletno mesto uporabnika zapomni, ko se je prijavil v storitev. V našem primeru za prijavo na uporabniške strani, kjer imate  osebne podatke. Piškotek je potreben, da uporabnik pridobi dostop do omejene vsebine. V nasprotnem primeru bi se uporabnik moral vpisati na vsaki podstrani spletnega mesta. Dolžina veljavnosti piškotka je odvisna od tega, ali pri prijavi označite »Zapomni si me« (trajni piškotek) ali ne (sejni piškotek).

OAID
Spletne pasice (oglase), ki jih prikazujemo na portalu, serviramo preko odprtokodne platforme Revive Adserver. Programska oprema gostuje na našem serverju. Piškotek skrbi za prikaz naših spletnih pasic, beleži število prikazov in klikov. Zbiranje podatkov poteka anonimno in ni namenjeno spremljanju vedenja uporabnikov. V praksi to pomeni, da vam sistem prikazuje pasice naključno in ne na podlagi vašega vedenja na spletu. Več o platformi  Revive Adserver najdete na njihovi spletni strani www.revive-adserver.com 

Spletna analitika
Tako kot vsaka spletna stran, tudi mi spremljamo rast/padanje števila obiskovalcev našega portala. To počnemo s pomočjo dveh sistemov. Prvi pomeni standard na področju spletne analitike in ga uporablja večina spletnih strani (Google Analytics)
Google Analytics za svoje delovanje uporablja več piškotkov. __utma je trajen piškotek in je namenjen merjenju statističnih podatkov obiska spletne strani. Namenjen je sledenju tega, kolikokrat je uporabnik obiskal spletno stran, kdaj jo je obiskal prvič in kdaj zadnjič. Piškotka __utmb in __utmc skupaj omogočata izračun, kako dolgo traja posamezen obisk uporabnika. Piškotek __utmb zabeleži trenutek, kdaj je obiskovalec obiskal spletno stran, piškotek __utmc pa zabeleži, kdaj obiskovalec zapusti spletno stran. Piškotek __utmb poteče, ko obiskovalec zapusti spletno stran, piškotek __utmc pa poteče 30 minut po tem, ko uporabnik zapusti spletno stran. Piškotek__utmz vsebuje informacijo o tem, s katere spletne strani je prišel uporabnik, kateri iskalnik je uporabil, katero povezavo je kliknil, katero ključno besedo je uporabil in kje na svetu se je nahajal, ko je dostopal do spletne strani. Piškotek poteče po 6 mesecih.
Drugi sistem je Hotjar. _hjUserId je piškotek namenjen sledenju obiskovalca na večih straneh. Piškotek _hjDonePolls se uporablja, da se obiskovalcu ne prikaže ponovno ista anketa, če jo je že izpolnil; _hjDoneSurveys se, _hjDoneSurveys   in_hjMinimizedTestersWidgets se uporabljajo za skrivanje obrazcev in preprečevanje ponovnih vnosov obiskovalca.  _hjDoneSurveys se uprablja za nlaganje vsebine ankete, če jo obiskovalec še ni zaključil.

Socialni mediji
Večina spletnih strani ima možnost enostavnega deljenja vsebin na uporabniku ljubih omrežjih. Vsi socialni mediji za to dejanje uporabljajo piškotke. Pri nas je mogoče deliti vsebino na Facebook-u. Facebook  uporablja piškotek z imenom datr.

HEY! SPREJMI NAŠE PROTEINSKE PIŠKOTKE

Piškotki ti omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dajo pomembne podatke za izboljšanje spletne strani. Več o piškotkih

OK