Limonada za vsakodnevno razstrupljanje

27.1.2015

Pomagajmo telesu izločiti toksine na naraven način. Vsako jutro spijte na tešče pred zajtrkom velik kozarec mlačne vode z limono (in poljubnimi dodatki) ali si skuhajte ingverjev čaj.

Recept za limonado za razstrupljanje: v pol litra mlačne vode (sobne temperature) iztisnite sok pol limone. Kljub temu, da imajo limone sicer kisel okus, delujejo izrazito bazično na naš organizem.

Mlačna limonada za zajtrk je zdrav, naraven in enostaven način rituala razstrupljanja. Po želji lahko mlačni limonadi dodate spodnje sestavine:

  • žličko domačega medu ali nerafiniranega agavinega sirupa (limonadi bo med ali agavin sirup dal sladek okus – primerno za vse, ki imate raje sladek kot kisel okus)
  • ščepec cimeta, ki pomaga pospešiti izgorevanje maščob (priporočamo nakup ekološko pridelanega cimeta, pri nas se ga lahko dobi v trgovinah z zdravo prehrano ali na oddelkih z zdravo prehrano večjih trgovin)
  • čajno žličko spiruline v prahu (pospešuje razstrupljanje, je bogat vir železa, cinka, kalcija in B vitaminov) ali alge chlorelle v prahu (chlorella lahko pomaga pri razstrupljanju organizma z vezavo strupenih snovi v črevesju)
  • noževo konico nerafinirane soli – solni cvet ali himalajsko sol (sol ima velike rehidracijske sposobnosti, če jo dodajamo v napitke z nekaj kapljicami limone)
  • naribano korenino svežega ingverja (ingver olupite in ga naribajte in dodajte mlačni limonadi – odličen za zimske dni proti prehladu ali za več energije)

Pri pripravi napitka predlagamo, da ne vmešate vseh naštetih sestavin naenkrat v napitek, temveč le enega ali dva dodatka naenkrat. Najbolje je, če malo kombinirate nekaj dni zaporedoma en recept, nato zamenjajte z drugim dodatkom. Opazujte kako se počutite in kaj vam ustreza in poiščite sebi najprimernejši recept.

Pozitivni učinki posameznih sestavin

Limone imajo močan antibakterijski učinek, pomagajo pri krepitvi imunskega sistema, pomagajo pri hujšanju in boljši prebavi. So naraven čistilec jeter. Vsebujejo veliko C vitamina, zato priporočamo pitje limonade večkrat dnevno, saj je C vitamin potrebno v telo vnašati večkrat na dan, najbolje v naravni obliki.

Voda: pitje vode ima daleč najpomembnejšo vlogo pri hujšanju. Na vsakih 1.000 zaužitih kalorij bi morali spiti 1 liter vode + dodatno, če ste športno aktivni. Voda že sama po sebi pomaga odpravljati toksine iz telesa in nam pomaga k boljšemu počutju in lažjemu uravnavanju telesne teže. Prvi znak pomanjkanja vode so glavoboli, zato pijte zadostno količino vode. Pričnite zjutraj z velikim kozarcem mlačne čiste vode.

Med: uporaba medu v kombinaciji z limono drastično pospeši proces hujšanja. Že sam med je znan po močnih razstrupljevanjih učinkih, še bolje je, če ga zmešate z naribanim ingverjem. Poleg tega je lahko limonada mnogim prekisel napitek, z medom boste napitku izboljšali okus. Sladkor, ki je naravno prisoten v medu, pa vam ne bo škodil. A dodajte le 1 čajno žličko na 2 dcl limonade.

Agavin sirup: sirup  agave lahko učinkovito nadomesti sladkor in med v pijačah, piškotih, pecivu. Poleg tega ga lahko uživamo enako kot med, npr. namazanega na kruh, na palačinkah itd. Priporočamo, da kupite agavin sirup, ki je nerafiniran in presen (ni segret nad 46°C) in brez kemikalij v procesu pridelave, biološki in brez primesi ali drugih sirupov.

Cimet: cimet je naravni pospeševalec izgorevanja maščob in pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi.

Ingver: ima učinek globokega prodiranja v tkivo ledvic, pljuč in jeter ter vse do živčnega sistema. S svojim delovanjem ingver razgrajuje in topi nakopičeno sluz in zakisanost telesa, ki v organizmu povzročajo energetske zastoje. Pravijo tudi, da ingver pomaga pri uravnavanju energije. Poskusite.

Vir: mojezdravje.net


KOMENTARJI

HEY! SPREJMI NAŠE PROTEINSKE PIŠKOTKE

Piškotki ti omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dajo pomembne podatke za izboljšanje spletne strani. Več o piškotkih

OK