Jeste kakovostni hrano?

Izbor in izvor hrane vplivata na vaše telo!

15.1.2015

Ravno prejšnji teden sem en dan  namenil več pozornosti svoji prehrani in skozi celoten dan zapisoval vse obroke, ki sem  jih tistega dne zaužil. In zanimiva stvar, ki se mi je ob branju mojega seznama porodila,  je podatek, ki opisuje kakovost hrane, ki pa ga na mojem seznamu ni bilo. In potem me je prešinilo kako zelo pomemben podatek, to pravzaprav je. Tako pri vadbi, kot tudi pri hrani je obema skupna lastnost, da je kvaliteta vedno pred kvantiteto. Svetujem vam, da skušate to načelo upoštevati, kjer se le da.
 
Na žalost je res tako, da visoko kakovostna hrana po cenah resnično prekaša večino nezdrave hrane, ki se jo da dobiti v izobilju in po relativno nizkih cenah. Vendar se razlika pozna ne samo v ceni, ampak tudi v količini, pa tudi kakovosti hranil, ki jih vnesemo v svoje telo. In najbolj kakovostna hrana vsebuje največ bogatih hranil, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje.
 
Če vaša prehrana sestoji pretežno iz večjega dela beljakovin in maščob, poskrbite da kupujete kvalitetno meso, po možnosti od kakšnega preverjenega domačega kmeta, kar velja tudi za ostala živila kot so ribe, jajca, maslo in olje.
 
Pri kupovanju mesa, bodite zelo pozorni, saj zgolj oznaka 'bio', morda ne zagotavlja najboljše kakvoosti. Če imate možnost, poskušajte poiskati in uživati meso živali, ki so bile hranjene izključno s pašnjo na travniku. Nekateri kmetje resda živali krmijo s travo, vendar jim obenem dodajajo koruzo, najboljša izbira za vas, pa je meso živali, ki so se pasle zgolj in samo na travnikih. Pozorni bodite tudi na maslo in jajca, najboljše je če poznate koga, ki ima doma kokoši, saj ste le tako lahko prepričani v kakovost izdelka. Žal je tako, da izdelki z oznako višje kakovosti v supermarketih, to velikokrat niso in vse prevečkrat oznaka 'bio' ne pomeni, da dobimo kar se da najboljše živilo.
 
Kakšna so jajca, ki jih kupujete?
 
Verjetno kar nekaj posameznikov izmed nas, uživa precej jajc. Tudi sam pojem kar nekaj jajc na teden in spomnim se, da sem včasih kupoval jajca, katerih kokoši so bila na vegetarijanski prehrani. Bila so cenejša in takrat niti nisem razmišljal toliko o tem, kaj te kokoši dejansko jedo. Vendar, ko sem čez čas razmišljal, se mi je zdelo vedno bolj nesmiselno, da bi bile kokoši na vegetarijanski prehrani, torej nič mesa, črvov, žuželk itd.
 
Kokoši so vsejede živali in nikakor niso 'vegetarijanke'. Ne samo, da rade jedo zelenjavo in semena, rade imajo tudi črve, insekte, žabe, kače, pa tudi miši.
 
Kokoši, ki jih hranijo zgolj z zelenjavo in semeni, so tako prikrajšane za kar nekaj hranil. Če pogledate rumenjak jajc, kokoši hranjenih s pašnjo, je temno oranžne barve v primerjavi z bledo rumeno barvo jajc, ki prevladuje v 95%, primerov. Včasih je bila barva rumenjaka najlažji način kako ugotoviti, ali so bile kokoši hranjene izključno s pašnjo na travi in zdrave. Danes se ne moremo zanašati zgolj na barvo rumenjaka, saj so se rejci kokoši znašli tudi tako, da v krmo živali dodajo barvilo, tako da je rumenjak temnejše barve.
 
Še nekaj o mesu
 
Kar pa se tiča mesa, so v primerjavi s kokošmi, ulovljene divje ribe in govedo precej boljša izbira, saj vsebujejo veliko več hranil in precejšnje količine omega-6 maščobnih kislin.
 
Največkrat omenjamo omega-6 maščobne kisline, ko govorimo o  vnetnih procesih v telesu,  medtem ko so  omega-3 maščobne kisline značilne zaradi protivnetnega delovanja na naše telo. Tako omega-3 kot tudi omega-6 maščobne kisline  - oboje so enako pomembne za nas. Večina hrane, ki  jo zaužijemo tako ali tako vsebuje več omega-6 maščobnih kislin, tako da skorajda ni potrebe po dodatnem vnosu hrane, bogate z omega-6 maščobnimi kislinami.
 
Kakšna olja uporabljate?
 
Olja so prav tako odličen vir esencialnih maščobnih kislin. Lastnost na katero morate biti pozorni pri kakovostnem olju je stabilnost, kar pomeni, da olje obdrži svojo strukturo tudi na višji temperaturi.  Izogibajte se oljem, ki hitro oksidirajo in postanejo žarka. Najbolje je, da za kuhanje uporabljate 'bio' ghee maslo in kokosovo olje, saj oba preneseta visoke temperature, ne da bi spremenila svojo strukturo. Olivno olje je odlična izbira za solate, 'bio' maslo pa super izbira, pri delanju omak.
 
In zakaj je tako zelo pomembno, da jemo visoko kakovostno hrano?
 
Obstaja seveda malo morje razlogov, eden izmed zelo pomembnih je prisotnost ksenoestrogena. Ksenoestrogeni so spojine, ki oponašajo delovanje hormona estrogena in lahko zelo škodujejo vašemu zdravju.
 
Ksenoestrogene v večini povezujemo s plastično embalažo in konzerviranimi izdelki, vendar to ni vse. Ksenoestrogeni so prisotni tudi v predelani hrani, (ki vsebuje trans maščobe), zelenjavi in sadju, obdelanemu s herbicidi in pesticidi, mesu (vzgojenemu v neustreznemu okolju, kjer jim dodajajo antibiotike in razne hormone), pa tudi v ribah iz ribogojnic,  ki so prav tako vzgajane v neustreznem okolju in z nekvalitetno hrano.
 
Resda je najlažje iti v najbližji supermarket in kupiti vse na enem mestu po relativno ugodni ceni, vendar, če je le možno raje kupujte vsaj meso in jajca 'bio' pri ljudeh preko priporočil, za katere ste lahko prepričani, da hranijo svoje živali izključno s pašnjo.  Ko boste zopet pomislili, da pa je to preveč in predrago, se zopet spomnite, koliko denarja vržete stran za raznorazne prigrizke, sladkane pijače, revije ali stvari, ki niti malo ne pripomorejo k boljši kvaliteti življenja. V tej luči se vam morda 'bio' izdelki višje kakovosti ne bodo več zdeli več tako zelo dragi in izven vaše kupne moči. Na srečo postaja zopet vedno bolj pomembno, kakšno hrano uživamo in temu primerno je vedno večja tudi ponudba.
 
Zaključek
 
Velikokrat se zgodi, da nekdo pridno in redno telovadi in uživa raznoliko in uravnoteženo hrano, ki bi naj pripomogla k porabi maščobe in optimalnemu zdravju, pa vseeno rezultati niso ravno takšni,  kot bi si morda želeli. Tudi načeloma zdrave sestavine, polne škodljivih snovi, lahko zavirajo vaš napredek. Morda morate več pozornosti nameniti ravno kakovosti hrane, ki jo uživate. Kaj hitro se vam namreč lahko zgodi, da s hrano slabše kvalitete zaužijete več ksenoestrogenov, ki uničujejo vaše trdo delo in trud. Imejte v mislih, da sta vaše zdravje in vaše telo, vaše največje bogastvo in da morate z njima tako tudi ravnati. Od hrane, ki jo zaužijete, je odvisen odziv in izgled vašega telesa. Tako kot je pomembno, da v svoj avtomobil nalijete kakovostno in primerno gorivo,  je še pomembneje, da v svoje telo vnašate kakovostna hranila in zanj skrbite po svojih najboljših močeh.
 
 
Avtor: Vitja Sikošek
 
Vir: vitja.si

KOMENTARJI

HEY! SPREJMI NAŠE PROTEINSKE PIŠKOTKE

Piškotki ti omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dajo pomembne podatke za izboljšanje spletne strani. Več o piškotkih

OK