Mlade artičoke z lososom in kifelčarjem

Mlade artičoke z lososom in kifelčarjem

5.6.2014

Sestavine:

  • 15 komadov mladih artičok
  • 2 fileja lososa
  • pol kilograma krompirja - kifelčar
  • 2 limoni
  • 7 vejic timijana
  • 4 večje vejice peteršilja
  • 3 stroke česna
  • sol, poper, olivno olje

Najprej se lotimo čiščenja artičok. Očiščene artičoke na zraku hitro oksidirajo (spremenijo barvo v rjavo), zato si pripravimo večjo skledo zelo mrzle vode, v katero stisnemo sok ene limone ter dodamo še nekaj rezin narezane limone. Ker gre za mlade artičoke, jih ni potrebno olupiti skoraj do "srčka", ampak odstranimo samo zunanje 2 ali 3 vrste listov, da pridemo do nežno rožnatih listov. Že po zvokih trganja listov boste vedeli kdaj je dovolj, saj se notranji listi bolj voljno vdajo naši moči, prav tako pa izgine tisti pokajači zvok, kot pri zunanjih trdih listih. Nato spodnji del obrežemo, lahko ga tudi olupimo in pustimo cca 3 cm, saj je tudi ta del še užiten. Z ostrim nožem odrežemo še zgornji del listov, kjer so bodice, malo nad začetkom rožnate barve, nato pa očiščeni del artičoke narežemo na štiri dele in jo takoj namočimo v vodo z limono. Pri artičokah je veliko odpadka, vendar pa se s čiščenjem splača potruditi, saj nam potem pripravljena artičoka v ustih z njenim okusom  povrne ves tisti čas in težave pri čiščenju.

Ko so vse artičoke očiščene in se kopajo v svoji limonini kopeli, operemo krompir kifelčar, ga med seboj malo zdrgnemo, da odpade odvečna kožica, osušimo, narežemo na približno enake kose, naoljimo z olivnim oljem, malo poporamo ter damo pečt v pečico. Krompir se peče cca 30 minut na 200 stopinjah.

Lososova fileja očistimo in operemo ter dobro osušimo. Ker bomo artičoke in lososa pripravili v škartocu, si pripravimo večji kos papirja za peko. Artičoke vzamemo iz kopeli, jih dobro osušimo, zmešamo z malo olivnega olja, rahlo posolimo in jih razporedimo po papirju za peko s petimi vejicami timijana. Na artičoke položimo fileja lososa, ju rahlo naoljimo z oljčnim oljem, pokapamo z nekaj kapljicami limoninega soka, posolimo, popopramo ter na vsakega dodamo vejico timijana. Dobro zavijemo v papir za peko, da nastane neprodušno zaprt žepek oziroma škartoc. Pečemo v ogreti pečici 20 minut na 200 stopinjah.Po 20 minutah vzamemo pekač iz pečice in previdno odpremo škartoc, saj ob odpiranju iz škartoca  puhne vroča para.
 
Iz sesekljanega česna, peteršilja, olivnega olja in nekaj kapljic limoninega soka naredimo neke vrste tržaško omako, katero lahko dodamo na lososa.
 

KOMENTARJI

HEY! SPREJMI NAŠE PROTEINSKE PIŠKOTKE

Piškotki ti omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dajo pomembne podatke za izboljšanje spletne strani. Več o piškotkih

OK