Ahilova tetiva

Ahilova tetiva

29.1.2014

Ahilova tetiva je dolga približno 15 cm in je najdebelejša in najmočnejša tetiva v telesu. Tetiva pripenja mišice meč (gastroclemius – dve glavi in soleus na petnico) in je najbolj aktivna pri iztegu stopala, dvigu na prste, pri stoji in hoji.

Z leti kita izgublja svojo elastičnost zato lahko pride do poškodb in vnetij. Še posebno so izpostavljeni vsi, ki so pričeli s povečano aktivnostjo po daljši neaktivnosti brez predhodnega treninga in raztezanj.

Do preobremenitev prihaja pri daljšem teku, poskokih, hoji navzgor. Poleg izogibnja preobremenitev in krepitvi mišice je zelo pomembno tetivo raztegovati (še posebno pri ženskah, ki nosijo visoke pete) sicer je,  če je skrajšana, še dodatno preobremenjena. Zato se lahko pojavi vnetje (tendinitis) ali nastanejo mikro poškodbe-delno natrganje tetive in manjše brazgotine, ki zmanjšujejo elastičnost tkiva. Kljub temu, da telo poskrbi za regeneracijo tkiva je zaradi slabe prekrvavitve proces slabo učinkovit, zato si je v primeru poškodbe smiselno pomagati  s fizioterapijo (laser, UZ, koncentrične in ekcentrične vaje, prečna frikcija … ).

Preventivno je pomembno mišico pred in po obremenitvi raztegniti. Pri iztegnjenem kolenu raztegujemo mišico gastroknemius (mišica tudi sicer sodeluje pri gibanju kolena in samo pri iztegnjenem kolenu razvije ahilova tetiva polno moč). Prav tako lahko z zasukom stopala vplivamo na raztezanje notranjega ali zunanjega dela gastroknemiusa.

Pri pokrčenem kolenu je razteg usmerjen na soleus, ki leži globlje. Raztezanje je poleg ogrevanja pred vadbo pomembno zato, da mišice in tetivo pripravimo na povečano aktivnost, po vajah pa zato, da raztegnemo strukture, ki so bile maksimalno aktivne. Najboljše raztezanje je počasno z občutkom in po principu »napni -sprosti«

Naj spomnimo zakaj Ahilova tetiva. Ahilova mati je grškega bojevnika Ahila, ki je sicer veljal za nepremagljivega, držala za peto, ko ga je potopila z glavo navzdol v reko Stiks, da bi tako odstranila prerokbo. Ahilu je bilo kot dojenčku prerokovano, da ga bo ubila puščica v nogo ker Ahilova tetiva ni bila v reki, je bil tam ranljiv zato ga  je Paris ubil s puščico v Ahilovo tetivo.

 

Avtorica: Blanka Koščak Tivadar, dipl. fiziot., terapevtka Ipnf inCyriax

Vir: zdravstvena.info/preventiva


KOMENTARJI

HEY! SPREJMI NAŠE PROTEINSKE PIŠKOTKE

Piškotki ti omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dajo pomembne podatke za izboljšanje spletne strani. Več o piškotkih

OK