Počen kondom, pozabljena zaščita

Počen kondom, pozabljena zaščita …

29.1.2014

Lahko se primeri, da se prehitro predamo strastem, na zaščito pa se spomnimo prepozno ali pa nam poči kondom. Kaj storiti v tem primeru, da ne bo prišlo do pretirane panike, slabe volje in nepotrebnega prepira? Kot prvo: za to, da poči kondom, in tudi za neodgovornost pri zaščiti sta vedno odgovorna oba, zato ne obtožite takoj svojega moškega, češ da je nesposoben in v celoti kriv. Naslednjič bosta pač malce bolj pazila ali pa poskrbela za kako drugo obliko kontracepcije. Pa pojdimo k bistvu.

1. Pozabila sva na zaščito, sperma je prišla vame. Kaj naj storim?

Najpozneje naslednji dan obiščite ginekologa in mu povejte, kaj se je zgodilo. Predpisal vam bo kurativno kontracepcijsko tabletko, ki jo morate vzeti čim prej, saj se njena učinkovitost zmanjšuje hkrati s časom. Tabletka je učinkovita največ 72 ur.

Če ste imeli v opojnih okoliščinah spolni odnos z neznancem in se bojite, da ste se okužili s katero od spolno prenosljivih bolezni, se pri ginekologu naročite na dva pregleda – prvega čez približno teden dni, ki naj mu čez tri mesece sledi še kontrola.

Bodite pozorne tudi na menstruacijo. Če bo zamujala ali je ne bo, čimprej opravite test nosečnosti, ki ga dobite v lekarni. Preden se spuščate v odnose brez sleherne zaščite, pa stvar najprej razčistite v glavi. Si želite otroka ali samo uživanja v seksu? Če še ne želite zanositi, poskrbite za zaščito, ki vam bo ustrezala.

2. Kondom je počil, zdaj pa nisva prepričana …

Priporočljivo je vzeti posebno kontracepcijsko tabletko. Dobite jo pri ginekologu ali pri osebnem zdravniku, če pa se je zgodilo konec tedna, se oglasite v dežurni ambulanti. Vzemite jo najpozneje 72 ur po neljubem dogodku. Nato je treba vzeti še drugo tabletko, in sicer dvanajst ur po zaužitju prve. Raziskave pravijo, da je tabletka najučinkovitejša v prvih štiriindvajsetih urah. Če bo prišlo do kakršnih koli zapletov s pridobivanjem tabletke, poudarite, da je nujno, in razložite, kaj se je zgodilo. Ne ovinkarite.

Seveda pa sta najboljša preventiva in trezno razmišljanje z "zgornjo glavo", še preden se predamo užitkom.

 

Vir: zdravstvena.info/preventiva


KOMENTARJI

HEY! SPREJMI NAŠE PROTEINSKE PIŠKOTKE

Piškotki ti omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dajo pomembne podatke za izboljšanje spletne strani. Več o piškotkih

OK