Redno samopregledovanje dojk

28.1.2014

Podobno kot v večini razvitih držav je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah. Večinoma se pokaže z majhno zatrdlino, ki jo ženske najlažje zatipate same. Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno redno mesečno samopregledovanje.

S pregledovanjem pričnite po 20. letu starosti in ga opravite vsak mesec, najbolje vsaki deseti dan po začetku menstruacije. Tako boste svoje dojke najbolje spoznale in hitreje ugotovile, kdaj spremembe niso običajne. K zdravniku pojdite, če je zatrdlina vedno na istem mestu in se ne spreminja z menstruacijskim ciklom, če opazite spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje.

Kako pravilno pregledaš dojke?

Dvigni desno roko on položi levo dlan na desno dojko. Iztegni prste in jih stisni skupaj ter s krožnimi gibi pretipaj celo dojko. Začni na zunanjem obodu dojke in se z roko premikaj proti bradavici.

Nagni se naprej in podpri desno dojko z desno roko. Z nežnimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritiskaj na dojko.                                                                                                                                             

Nagni se naprej, spusti levo roko. Stisnjenimi prsti desne roke pretipaj levo pazduho, nato ponovi pregled še z razprtimi prsti.

Po kopanju si oglej dojke v ogledalu in jih primerjaj. Prepričaj se, da ni nobenih vidnih sprememb. Nato skleni roke za glavo in ponovno preveri, da ni sprememb.

Več informacij  v zloženki o samopregledovanju: europadonna-zdruzenje.si


KOMENTARJI

HEY! SPREJMI NAŠE PROTEINSKE PIŠKOTKE

Piškotki ti omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dajo pomembne podatke za izboljšanje spletne strani. Več o piškotkih

OK