Trx, preprost patent.

Funkcionalna vadba

28.1.2014

Trendi, ki se jih poslužujejo naprednejši trenerji gredo v uporabo funkcionalnih vaj za moč  s poudarkom na mišicah medeničnega obroča. Tovrstni princip vadbe,  je veliko bolj zanimiv, dinamičen in neprimerno bolj učinkovit od klasičnih vadbenih trenažerjev.

Poglavitna razlika med vadbo na klasičnih trenažerjih in tako imenovano funkcionalno vadbo je v svobodi gibanja.  Pri funkcionalni  vadbi kot osnovni pripomoček uporabljamo lastno telo, ki nam z malo znanja in domišljije ponuja neizmerne možnosti ter rekvizite ko so drog, žoge, ročke, Trx, elastike, Glidinge, vrvi itd.

In kaj so prednosti funkcionalne vadbe?

Ena od osnovnih prednosti iz katerih sledijo tudi vse ostale je vsekakor dejstvo, da gib ni omejen na točno določeno in vedno enako pot,  ki jo omejuje trenažer.


Funkcionalna vadba je zasnovana tako, da pri izvedbi vaje sodeluje več večjih mišičnih skupin, ki opravijo glavno delo, zraven pa  sodelujejo tudi manjše mišce - sinergisti, ki pomagajo in omogočajo izvedbo giba ter  mišice medeničnega obroča, ki skrbijo za stabilizacijo trupa in nam omogočajo vzravnan položaj telesa. Pri vadbi na trenažerjih so gibi izvajajo izolirano in v vedno enakih okoliščinah zato sta zadnja dva sklopa mišičnih skupin večinoma neaktivna.


Funkcionalna vadba  telo nenehno postavlja v različne položaje in v boj z gravitacijo zato se je telo  prisiljeno vseskozi prilagajti in ohranjati stabilen  položaj, ki omogoča izvedbo vaje (to se v večini primerov zgodi brez naše vednosti),  kar omogoča številne prednosti:

  • večji delež pri vaji aktivnega mišičja,
  • pri izvedbi vaje se v mišici aktivira več motoričnih enot,
  • izboljša se medmišična in znotraj mišična koordinacija,
  • poveča se mišična moč,
  • poveča se gostota kostnega tkiva, porabi se več energije
  •  in še bi lahko naštevali.

Trx

Velika prednost funkcionalne vadbe je tudi  v tem, da  ne potrebujemo velikih ter dragih naprav, ampak si lahko že z nekaj drobnimi pripomočki  pričaramo vadbeni prostor kjer želimo. Eden takšnih pripomočkov je zagotovo Trx, preprost patent, ki je dejansko dobro opremljen fitnes, ki ga imamo lahko v vsaki torbi in omogoča vadbo kjer koli ga je možno pritrditi. Pritrdimo ga lahko praktično kamor koli (drevo, drog, vodovodna cev ...) v višini približno 230 cm, tudi na vrata.


Trx je bil v osnovi razvit za ameriško vojsko saj je vojakom omogočil kvalitetno vadbo  dobesedno povsod. Zaradi izredne vsestranskosti ter funkcionalnosti se je Trx hitro razširil med trenerji in fizioterapevti, kot nepogrešljiv trenažni pripomoček. Intenzivnost vadbe na Trx-u  si odmerja vadeči sam  z naklonom trupa (večji kot je kot med vpadnico in telesom, težja je izvedba vaje, kar je ena od lastnosti, ki omogočajo kvalitetno vadbo tako popolnim začetnikom, kot tudi vrhunskim atletom, ki morajo razviti specifične telesne sposobnosti.


Avtor: Anže Avbelj

Trener.si
 


KOMENTARJI

HEY! SPREJMI NAŠE PROTEINSKE PIŠKOTKE

Piškotki ti omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dajo pomembne podatke za izboljšanje spletne strani. Več o piškotkih

OK