Pomankanje časa je slab izgovor!

TRENING ZA VSE KI VAM PRIMANJKUJE ČASA

1.2.2016

Predstavljamo vam jasen, preprost in predvsem zelo učinkovit sistem treninga, ki je primeren za vse, ki vam primanjkuje časa, idej in morda tudi volje za redno vadbo.

Kako smo prišli na to idejo? Zelo pogosto, skoraj vsak dan imamo nešteto opravkov, dela in obveznosti, kar tako ali drugače krade naš čas. Ker pa treningov ni dobro izpuščati, smo poiskali način kako kljub omejenemu času opraviti učinkovit trening.

Tako smo sestavili trening, ki na prvi pogled izgleda malce kompliciran: »3 vaje x 3 min - 2 min - 1 min«.


Kako se ga lotimo, kaj moramo pri njegovi izvedbi poznati in na kaj je potrebno paziti, pa vam razložimo v spodnjih vrsticah.

Za trening si izberite 3 različne vaje, ki jih poznate in ki jih lahko pravilno izvajate. Pri izbiri vaj izbirajte med takšnimi vrstami vaj, s katerimi boste krepili glavne mišične skupine.  Izbirate lahko med vajami kot so počep, izpadni korak, predklon, sklece, dvigovanje trupa v sede, statično držanje v planku, dvig bokov, stranski plank, statično držanje v počepu ipd. Ker imate na voljo le tri vaje, ki jih boste uporabili v treningu vam svetujem, da si trening sestavite tako, da sta dve vaji »glavni vaji«, ena vaja pa je t.i. »asistenčna vaja«. Cilj asistenčne vaje naj bo, da boste z njo krepili trup (plank, stranski plank, dvig trupa ipd).

V treningu, ki vam ga predstavljamo, smo izbrali počep, sklece in statično držanje v planku.

Celotni trening sestavljajo trije različni časovni sklopi.

Na voljo je:

  • 3-minutni,
  • 2-minutni
  • in 1-minutni časovni sklop.

V vsakem časovnem sklopu treninga je potrebno izvesti čim večje število ponovitev izbranih vaj.

Odmor v času trajanja 3-,2- ali 1-minutnega izvajanja vaje, si določite sami in pri tem upoštevajte vašo telesno pripravljenost. Tisti, bolj pripravljeni, boste imeli krajši odmor, manj pripravljeni, pa nekoliko daljšega. Svetujem, da se pri nobenem delu treninga ne zaletite. Strategijo izvajanja vaj si prilagodite glede na izbrano vajo, čas izvajanja in telesno pripravljenost (3 min, 2 min ali 1 min). Cilj takšnega treninga je, da v vsakem delu naredite čim večje število ponovitev.

Prvi del 3 minut, kjer vsako od vaj izvajate 3 minute.

V kolikor si boste za prvo vajo izbrali počep, je cilj prvega dela 3 minut, da v 3 minutah izvedete čim večje število počepov. Ko končate, si vzemite dobro minuto odmora in nadaljujte z vašo drugo izbrano vajo. Mi smo izbrali sklece. Ko končate z drugim delom 3 minut, si ponovno vzemite minuto ali dve odmora in nadaljujte z zadnjo vajo 3 minut. Sami smo izbrali vajo plank oz. desko. Odmor si prilagodite sami.

Tako, končali ste s prvim delom 3 minut. Pred vami sta še dva sklopa.

Drugi del, v katerem vsako od izbranih vaj, izvajate 2 minute. Ko končate z drugim delom, je pred vami še zadnji, 1-minutni del, v katerem vsako od izbranih vaj izvajate 1 minuto.

Ko končate z vsemi tremi deli, si vzemite vsaj 10 minut časa za izvedbo lahkotnega stretchinga mišičnih skupin, ki ste jih v treningu uporabljali.

Še za konec:

Trening lahko izvajate 1x, 2x ali 3x tedensko. Odvisno od vaših želja, ciljev, motivacije ter volje. V kolikor ga boste izvajali 2x ali 3x tedensko, vam svetujem, da si med treningi vzamete vsaj en dan počitka.

Ker je motivacija pri izvedbi treninga pomemben dejavnik in ker je potrebno poznati načine, kako jo obdržati na visokem nivoju, je eden od načinov, s katerim si lahko pomagate ta, da sledite sistemu izvedbe treninga 3:1.

3 tedne zaporedoma, izvajate predpisan način treninga »3min:2min:1min«, naj si bo 3x ali vsaj 2x tedensko. V četrtem tednu, naredite le en trening, s katerim boste opravili test vseh treh vaj, ki ste jih izvajali v preteklih 3 tednih.

Pravila v testnem tednu so preprosta: Vsako od vaj, ki jo boste uporabili za testiranje izvedete v maksimalnem številu ponovitev – BREZ POČITKA med samo izvedbo vaje.

Primer: Če boste uporabili vajo počep, izvedete tolikšno število ponovitev, kolikor jih lahko opravite pravilno in dokler vam moč v nogah ter trupu še omogoča pravilno izvedbo.  Pomembno je, da med vajo nimate počitka.

Enako velja za drugi dve izbrani vaji. V kolikor vaja, ki jo boste izbrali, ne sestavlja komponenta ponovitve, temveč jo sestavlja časovna komponenta, jo v testnem obdobju izvedete glede na maksimalen čas ponovitve.

Primer: statično držanje v planku – testno – 5,25 min brez počitka!

Seveda ni nujno, da sledite načinu 3:1 sistema. Lahko, da boste v enem tednu imeli toliko časa, volje in dobrega počutja, da boste opravili 3 ali celo 4 treninge. Najdite svoj način in sistem, ki vam bo ustrezal, glede na vaše časovne zmožnosti in postavljene cilje.

Verjamemo, da boste s tovrstnim načinom treninga hitro napredovali. Še posebno, če boste v njegovi izvedbi konsistentni in disciplinirani.

Konec koncev, potrebujete le dobrih 25 minut za izvedbo predstavljenega treninga.

Avtor:
Gašper Predanič


KOMENTARJI

HEY! SPREJMI NAŠE PROTEINSKE PIŠKOTKE

Piškotki ti omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dajo pomembne podatke za izboljšanje spletne strani. Več o piškotkih

OK