Prehlad je virusna okužba

Prehlad je virusna okužba

26.1.2014

Prehlad je pogostejše virusno obolenje pri ljudeh , ki ga spremljajo simptomi kot so smrkanje, kašelj, hripavost, boleče grlo, glavobol, utrujenost, povišana telesna temperatura, kihanje, zamašen  nos in pekoče-suhe oči. Vsi znaki prehlada so reakcija organizma - imunskega sistema na virusno okužbo.

Poznamo lažje in težje oblike prehlada, odvisno od virusa, ki ga povzroča, običajno pa se prehlad pozdravi po sedmih dneh.  Praviloma adenovirusi povzročajo težje oblike prehlada. Jeseni in pozimi so okužbe najpogostejše, čeprav se pojavljajo tudi poleti. Pri nekaterih ljudeh se lahko iz prehlada razvije okužba obnosnih votlin v vnetje srednjega ušesa, ki je najpogostejša pri otrocih.

Po raziskavah sodeč prehlad povzroča večjo odsotnost z dela in od pouka kot vse ostale bolezni skupaj. Zato ga velikokrat podcenjujemo. Odrasli povprečno zbolijo za prehladom 4 kratna leto, otroci pa od 6 do 8 krat. Stres in psihične obremenitve oslabijo imunski sistem, zato smo 2 krat bolj dovzetni za prehlad.

Glavni krivci za prehlad so torej raznorazni virusi zato vam antibiotiki ne bodo pomagali, saj z njimi zdravimo bakterijske okužbe. Zato je smiselno, da obiščete osebnega zdravnika, da ugotovi ali je okužba virusna ali bakterijska, ali je omejena na zgornje dele dihal, ali se je že preselila na spodnje dele dihal, gre morda za angino,  pljučnico ali vnetje srednjega ušesa ...

Virusi, ki povzočajo prehlad se prenašajo:

  • kapljično, ki jih prehlajena oseba izkašlja, izkiha v okolico ...
  • s stikom sline ali nosnega izcedka - posredno ali neposredno ....

Kdaj k zdravniku

Če prehlad traja več kot 7 dni in se stanje ne izboljšuje.

Pri povišani telesni temperaturi, ki traja več kot tri dni.

Če  začne boleti uho.

Pri občutku trdega vratu in hudega glavobola.

Pri bolečinah in zamašenosti  obnosnih votlin.

Pri hudih bolečinah v žrelu in trdovratnemu kašelju,  ki traja več kot 7 dni.

Če ste otrok, nosečnica ali starejši od 65 let in se simptomi ne prično izboljševati po treh dneh

Če pričnete težko dihati in požirati ...

Preventiva proti prehladu

Prva obramba proti prehladu je okrepljen imunski sistem.

Uravnotežena in zdrava  se prehranana, bogata z vitamini in minerali. Predvsem z vitaminom C in E. Predvem pa vam bo koristila izpostavljenost sončni svetlobi - pridobivanje vitamina D.

Redna telesna vadba, vsakodnevno gibanje na svežem zraku – tudi pozimi.

Če je le mogoče, se izogibajte javnih povšin in ustanov: trgovin, pošt, bank, čakalnic v zdravstvenih domovih ...

Dihajte skozi nos, ki je odličen filter za viruse in pomaga ogreti zrak.

Redno si umivajte in rakužujte roke in  povšine v stanovanju (kljuke, ročaje, daljince, računalnik ... ).

Opustite kajenje, pitje alkohola, poskrbite za vsaj 8 ur kvalitetnega nočnega spanca.

Samopomoč pri prehladu

Prehladni simptomi se pojavijo 10 do 12 ur po okužbi, najhujši so po 36 do 72 urah, nato niso več tako izraziti. Zdravljenje prehlada je zato še posebno  pomembno v prvih treh dneh.

Nujni so počitek, sprostitev in poostrena osebna nega.

Pazite, da se ne podhladite, preprečite hladne noge, 'nahladitev' ni koristna.

Povečajte vnos toplih tekočin (čaji z limono in  medom...), rehidracija je izjemnega pomena.

Uporabite naravne pripomočke in dodatke k prehrani (propolís, med, ginseng, vitamini in minerali, homeopatski dodatki, naravni preizkušeni domači dodatki.)

Zamašen nos učinkovito spirajte z fiziološko raztopino, pripravite si parno kopel za inhaliranje.

Povišano telesno temperaturo zbijajte šele, ko bo narasla nad 38 stopin Celzija, saj je povišana telesna temperatura naravni obrambni mehanizem telesa in je koristna v boju proti prehladu.

Vroč tuš, grgranje kamilic, žajblja, poostrena ustna nega.

Pri kašlju in smrkanju ter izcedku iz nosu uporabljajte  papirnate robčke in bodite obzimi do drugih - ne kašljajte vsepovprek.

Pomagate si lahko s pripravkom iz čebule, ki je močno razkužilo za dihalne poti.  Eno veliko čebulo narežite na manjše kose in jih prelijte z medom, tako da je vsa čebula pokrita. Mešanico pustite stati vsaj 12 ur, nato jo precedite in čez dan uživajte  po žličkah.

Zdravljenje?

Čudežnega zdravila  proti prehladu ni. Cepivo za prehlad ne obstaja. Antibiotíki ne bodo nič pomagali.  Največ, kar boste lahko storili se skriva v vaši kontinuirani  preventivi, zdravemu  načinu življenja in krepitvi imunskega sistema.

 

Vir: zdravstvena.info/preventiva


KOMENTARJI

HEY! SPREJMI NAŠE PROTEINSKE PIŠKOTKE

Piškotki ti omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dajo pomembne podatke za izboljšanje spletne strani. Več o piškotkih

OK