Slastne češnje

Češnje - najbolj zdravo sadje v juniju

16.6.2015

Češnje so zdrave, okusne in zelo sitostne. Vsebujejo veliko vitamina C, vplivajo dobro na imunski sistem, folna kislina krepi srce in ožilje, kalcij je dober za kosti, železo pa za kri. Ljudski zdravilci so češnje uporabljali za zdravljenje ledvičnih kamnov, zdravljenje revmatizma, izčrpanosti ... Najpomembnejše snovi v češnjah pa so antocianidini.

Nemški zdravniki so ugotovili, da imajo temnejše češnje več antocianidinov, ki zmanjšujejo nivo sečne kisline, zdravijo vnetja in revmatizem. Imajo tudi kozmetični učinek, krepijo vezno tkivo in preprečuje gube. Češnje so tudi naravno zdravilo proti celulitu, spodbuja prebavo, krepijo delo želodca, črevesja, jeter, ledvic in trebušne slinavke. To pa še ni konec pozitivnih vplivov češenj. Zavirajo nastajanje zobnih oblog, preprečujejo karies in krepijo dlesni.

Češnje ne bi smeli jesti pred kosilom, ker upočasnjujejo izločanje prebavnih sokov. Iz istega razloga ne bi smeli kombinirati češnje in meso. Češenj ne jejte vsaj pol ure po koncu kosila.

Kombinacija alkohola (tudi piva) in češenj uniči vse dobre lastnosti češenj.

Iz vseh naštetih razlogov so češnje brez konkurence najbolj zdravo sadje v juniju.

Avtorica: Erika Volk

Vir: vemkajjem.si

 


KOMENTARJI

HEY! SPREJMI NAŠE PROTEINSKE PIŠKOTKE

Piškotki ti omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dajo pomembne podatke za izboljšanje spletne strani. Več o piškotkih

OK