Suši rolice s fileji lososa Rio Mare

18.5.2015

Danes je dan za posebni japonski suši po predlogu Alenke Košir: razburljiva mešanica različnih sestavin, ki se združijo v mamljivo fuzijo, gotovo spada med najbolj priljubljene jedi. Suši je nepogrešljiv del japonske kulinarike, v osnovi je zelo enostaven za pripravo, saj ne zahteva veliko sestavin. Poleg tega suši ni le izredno okusen, ampak tudi zelo zdrav. Alenka Košir, je tokrat pripravila svojo različico sušija na prav poseben način – s fileji lososa Rio Mare v naravnem soku!

Sestavine

  • 150 g črne leče
  • 150 g suhega graha (ali 250 g svežega graha)
  • 200 g riža (posebni riž, ki se uporablja samo za suši)
  • avokado
  • rumena paprika
  • korenček
  • sezamova pasta
  • sok 1 limone
  • 2 pločevinki Rio Mare filejev lososa v naravnem soku
  • nori alge

 

1. Riž skuhate po navodilih proizvajalca. Grah pretlačite s tlačilcem za krompir, črno lečo pa zmešate v mešalniku, pri čemer ni potrebno, da je masa popolnoma gladka. Ko je riž skuhan, dodate še žličko riževega kisa (če ga nimate, lahko dodate beli balzamični kis, po želji pa kis tudi spustite iz recepta).

2. Avokado, rumeno papriko in korenček očistite in narežete na približno 5 mm debele podolgovate trakce. Dve pločevinki Rio Mare filejev lososa v naravnem soku premešate z žlico sezamove paste (če je nimate, pa lahko dodate žlico grškega ali navadnega jogurta) in sokom ene limone.

3. Bambusovo podlogo ovijete s prozorno folijo za shranjevanje živil. Nanjo položite polovico nori alge. Na algo z ovlaženimi rokami (da se riž ne prijema za kožo) enakomerno razporedite riž ali grah ali lečo. V primeru, da bo riž na notranji strani rolice, na koncu alge pustite kakšen centimeter brez riža, da lahko algo lepo zalepite skupaj. Na sredino riža dodate nadev po želji. Običajno velja zaporedje – riba, avokado in zelenjava. 

4. Če bo riž na zunanji strani (z grahom ali lečo ne bo šlo), se ga razporedi preko celotne površine alge. Potresete ga s sezamom in vse skupaj obrnete, da je alga zgoraj. Nato dodate sestavine po želji.

5. Sledi zavijanje, pri katerem vam bo v pomoč bambusova podloga. Tu pride do izraza vaša spretnost enakomernega in ustrezno tesnega zavijanja rolice. Če boste pritiskali premočno, bo nadev lezel ven, če pa bo preveč na rahlo, bodo rolice kasneje razpadle. Rolico razrežemo na 8 delov.

Nasvet: Nož za vsak poteg splahnite pod vodo ali obrišite s krpo.

Suši jeste tako, da ga pomakate v sojino omako, ki ste ji dodali malo wasabija (japonski hren zelene barve). Zraven se prileže tudi ingver.

Dober tek!

Avtorica recepta in fotografije: Alenka Košir


KOMENTARJI

HEY! SPREJMI NAŠE PROTEINSKE PIŠKOTKE

Piškotki ti omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dajo pomembne podatke za izboljšanje spletne strani. Več o piškotkih

OK