Pomembni vitamini in minerali za ženske

11.5.2015

Brez vitaminov in mineralov telo ne more delovati, spodnji izbor pa zagotavlja zdravje, vitalnost in lepoto.


1. Vitamin mladosti - vitamin E
Gre za izredno močan antioksidant, ki pozitivno vpliva na zdravje in videz kože. preprečuje staranje in razvoj bolezni. Prav tako ugodno vpliva na menstrualne težave, znižuje holesterol, krepi imunski sistem in zdravje reproduktivnega sistema.

2. Vitamin sonca - vitamin D
Največ tega vitamina nastane v procesih na koži pod vplivom sončnih žarkov. V preteklosti, ki so bili ljudje večinoma na prostem, to sploh ni bil problem, v sodobnem svetu pa postaja vse večji. Zlasti v zimskih mesecih, ko se zadržujemo večinoma samo v zaprtih prostorih. Med vsemi vitamini imamo prav vitamina D najmanj.

Vitamin D je pomemben zaradi absorpcije kalcija in zato neposredno vpliva na gostoto kosti in preprečuje osteoporozo, ki je pri ženskah pogostejša. Pomemben je tudi za krepitev imunskega sistema, delovanja mišic in deluje protivnetno.

3. Vitamini energije - vitamini B
Vitamine B kompleksa sestavlja 8 vitaminov, ki neposredno vplivajo na delovanje več kot 300 encimov v našem telesu. Skupna lastnost jim je, da povečujejo energijo, dobro razpoloženje, krepijo spanec in na žalost tudi apetit. Folna kislina oziroma B9 je vitamin, ki je izredno pomemben za nosečnice. B kompleks prav tako vpliva na rast in čvrstost las, nohtov in kože (še posebej biotin oziroma B7, ki je poznan tudi kot vitamin kože).

4. mineral moči - železo
Železo je za ženske zelo pomembno, ker ima ključno vlogo pri izgradnji rdečih krvničk, ki oskrbujejo vitalne organe s kisikom. Pomanjkanje železa najpogosteje prepoznamo po kronični utrujenosti in pomanjkanju energije in je večinoma posledica nepravilne prehrane (to še posebej velja za vegetarijance). Pomanjkanje železa je lahko vzrok tudi za močnejše menstrualne težave.

5. Mineral lepe kože - cink
Cink ima izrazito močan vpliv na kožo, lase in nohte. pomanjkanje cinka povzroča nastanek aken, dermatitisa, nohti postanejo krhki z belimi lisami ... A cink ne vpliva samo na lepoto, pač pa tudi krepi imunski sistem in pomaga pri premagovanju menstrualnih težav.

Avtor: (vkj)

Vir: vemkajjem.si

Foto: Shutterstock

 

 


KOMENTARJI

HEY! SPREJMI NAŠE PROTEINSKE PIŠKOTKE

Piškotki ti omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dajo pomembne podatke za izboljšanje spletne strani. Več o piškotkih

OK