Zeleni smoothie z divjo superhrano - koprivam

Smoothie z divjo superhrano - koprivami

6.5.2015

V tem letnem času je v naravi in na vrtovih že na voljo veliko vrst zelenolistne zelenjave, ki jo lahko zlahka vključite v recept za zelen smuti. Tokrat smo uporabili mlad peteršilj in mlade koprive. Naberete jih lahko praktično povsod, kjer so travniki čisti. Rastejo ob robu gozda, na jasi, ob rekah, na vrtovih in skoraj za vsako hišo. Najbolj prikoprivameren čas za nabiranje kopriv je ravno zdaj, ko so še mlade. O koristnosti uživanja kopriv je pisal že Hipokrat, ki je v eni izmed knjig zapisal, da so ravno mlade koprive spomladi najbolj zdrava hrana, zato je odlično, če jih vključimo v naš jedilnik. Zaradi bogatih hranilnih snovi, si kopriva zagotovo zasluži naziv superhrana.

Koprive so bogat vir železa, magnezija in kalcija. Kalcija vsebujejo kar največ, celo do 5-krat več ga dobimo z uživanjem svežih kopriv kot s pitjem kravjega mleka! Vsebuje skoraj 7% beljakovin, kar je v primerjavi z drugimi vrstami zelenjave zelo veliko. Koprive so tudi bogat vir vitamina C in betakarotena.

Uporaba kopriv v prehrani nam lahko pomaga k boljšemu imunskemu sistemu, zmanjšani utrujenosti, krepitvi jeter, boljši presnovi in zdravo črevesni flori, bolj zdravi krvi na račun koristnih snovi, ki jih vsebuje (predvsem železa), zdravi slabokrvnost. Redna uporaba kopriv lahko pomaga tudi pri blaženju alergij in senenem nahodu. Znana je tudi kot splošni čistilni tonik za naše telo.

Peteršilj in koprive v kombinaciji s hruško in avokadom pričarata izjemen okus, ki prepriča tudi tiste, ki zelenih smoothijev običajno ne bi niti poskusili. Da ne boste mislili, da ima ta smoothie pekoč okus zaradi kopriv, prav nasprotno – okus je blag in sladek.

Za pripravo 3 kozarcev smoothia potrebujemo

  • 1 veliko banano
  • 1 manjše jabolko topaz
  • 1 hruško viljamovko
  • 1 sladko pomarančo
  • polovico zrelega avokada
  • 2,5 dcl kokosove vode
  • 2,5 dcl navadne vode
  • manjši šopek svežega peteršilja (1 pest)
  • vršičke mladih kopriv (2 velike pesti)
  • namočene brusnice ali rozine (otroška pest)

Vsaj bolovico blenderja oziroma mešalnika napolnimo z zelenjem, 3/4 predstavljajo koprive, ostalo peteršilj. Nato dodamo vodo in sadje. Vse sestavine nato 1 minuto mešamo v mešalniku. Če želite, da je smoothie bolj gost in nasiten, mu lahko dodate žličko chia ali lanenih semen.  Dober tek.

Avtorica: Maja Jereb

Vir in foto: mojezdravje.net


KOMENTARJI

HEY! SPREJMI NAŠE PROTEINSKE PIŠKOTKE

Piškotki ti omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dajo pomembne podatke za izboljšanje spletne strani. Več o piškotkih

OK