Jogurtova solata z melancani

3.5.2015

Jajčevci oziroma melancani so prišli k nam iz Indije v 13. stoletju. Priljubljeni so zaradi nevsiljivega okusa in so priljubljen dodatek k sredozemski in turški hrani. Pomembno je vedeti, da so surovi melancani niso primerni za uživanje. Lahko so celo nevarni.

Pri peki ne smete pretiravati z oljem, saj ga melancani v trenutku vsrkajo, po 5. do 10. minutah pečenja pa ga spustijo, kar naredi obrok kaloričen in izredno mastnega okusa.

Jajčevci imajo veliko kalija, vsebujejo 92 % vode in so idealni za diabetike. Delujejo odvajalno, zavirajo vnetja in nižajo holesterol. Poleg tega pospešujejo presnovo, delovanje ledvic in žolča, 100 gramov melancanov pa ima le 17 kalorij.

Sestavine

  • pol melancana
  • 3 žlice olivnega olja
  • 4 dcl navadnega jogurta
  • 1 strok česna
  • 1 rdeča čebula
  • sok pol limone
  • listi mete, peteršilj

Melancane narežite na kocke, dajte v posodo, potresite s soljo, poprom in olivnim oljem, vse skupaj pa dajte za 15 minut v pečico segreto na 200 stopinj Celzija.

Medtem sesekljajte čebulo, česen in zelišča.  Zmešajte z jogurtom in dodajte ohlajene melancane.

 

Avtor: Erika Volk

Vir in foto: vemkajjem.si

 

 


KOMENTARJI

HEY! SPREJMI NAŠE PROTEINSKE PIŠKOTKE

Piškotki ti omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dajo pomembne podatke za izboljšanje spletne strani. Več o piškotkih

OK