Ohrovt

Bogastvo dobrega v ohrovtu

30.3.2015

Ali ste vedeli, da ima ohrovt na enoto energijske vrednosti več železa kot govedina, več kalcija kot mleko in več C vitamina kot špinača? Ima malo kalorij, ogljikovih hidratov in maščob, bogat pa je z vitamini A, C in E, kalcijem, kalijem, folno kislino ter antioksidanti.

1. Ohrovt ima malo kalorij ter veliko vlaknin

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin, mineralov in vitaminov pomaga pri prebavi in razstrupljanju, saj so vlaknine neprebavljive in tako z vlakninami bolj bogata hrana, hitreje potuje skozi črevesje. Posledično neprebavljivi (balastni del rastline) ne daje kalorij, ob tem pa se razstrupljanje dogaja tudi preko aktivnejšega čiščenja črevesja ob zaužitju balastnih vlaknin.

2. Ohrovt zakladnica železa

Na enoto energijske vrednosti vsebuje več železa kot govedina. Železo je pomembno za nastanek hemoglobina, ki prenaša kisik do celic, za sintezo encimov, celično rast, pravilno jetrno funkcijo ipd. Pomanjkanje železa v telesu vodi v slabokrvnost, kar pa se odraža na utrujenosti, zasoplosti in splošnemu pomanjkanju energije.

3. Ohrovt vsebuje veliko vitamina K

K vitamin je na splošno zelo pomemben za zdravje, za zdrave kosti in za pravilno strjevanje krvi. Pomanjkanje lahko povzroča mnoge težave, med drugim tudi nepričakovana krvavenja iz nosu in zelo počasno celjenje ran.

4. Ohrovt je poln antioksidantov

O antioksidantih je bilo že veliko napisanega, zato zagotovo že vsakdo izmed nas ve, da so zelo pomembni bojevniki za dobro počutje naših celic. Za zdravje celic imajo izjemen pomen, saj jih ščitijo pred uničujočim delovanjem prostih radikalov. Antioksidantom tako upravičeno pravimo prva bojna linija za ohranjanje zdravja.

5. Ohrovt je odlična protivnetna hrana

Skodelica ohrovta vsebuje 10 % dnevne priporočene vrednosti omega-3 maščobnih kislin, ki so izjemno pomembne za lažje premagovanje različnih vnetnih bolezni, npr. artritisa, astme in drugih avtoimunih bolezni.

6. Ohrovt je podpora za srce in ožilje

S svojo sestavo pomaga pri zniževanju slabega holesterola.

7. Ohrovt  vsebuje veliko vitamina A in C

Vitamin A je pomemben za vid, kožo in imunski sistem. Slednjega podpira tudi C vitamin, ki pa hkrati skrbi tudi za dobro delujoč  metabolizem in hidracijo telesa. Nemoten metabolizem je zelo pomemben za naše telo, saj v njegovih biokemičnih procesih nastaja energija, ki je pomembna za življenje in snovi za obnavljanje celic.

8. Ohrovt  vsebuje veliko kalcija

Presenetljiv je podatek, da na enoto energijske vrednosti vsebuje ohrovt več kalcija kot mleko.

9. Ohrovt je odlična podpora za razstrupljanje telesa

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in žvepla je pomemben za zdravje jeter in njihove razstrupljevalne funkcije.

Ohrovt je resnično živilo, po katerem kliče naše telo, zato ni prav, da bi ga spregledali. Zraven vseh naštetih pozitivnih lastnostih, je tudi aromatičnega okusa, zato si z njim lahko pripravimo veliko različnih okusnih obrokov.

Prav pri pripravi presnih smuthijev je nepogrešljiv. Podobno kot zelena je ena tistih zelenih rastlin, ki ima blažji okus in ga tako lažje kombiniramo z ostalimi sestavinami, hkrati pa naše telo oskrbi z neverjetno vsebnostjo telesu pomembnih snovi.

Ljubitelji prigrizkov, pa na policah zdravih trgovin poiščite ohrovtov čips. Presno sušen ohrovt je ne samo zdrav, temveč tudi presenetljivo okusen prigrizek.

 

Avtor: Sonce

Vir: pozitivke.net

Foto: Shutterstock

 


KOMENTARJI

HEY! SPREJMI NAŠE PROTEINSKE PIŠKOTKE

Piškotki ti omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dajo pomembne podatke za izboljšanje spletne strani. Več o piškotkih

OK